Salon Galic, Marmontova 3, Split

21- 29. svibanj 1999.
LIKOVNA RADIONICA SOLTA
Jakov Babic, Duska Boban, Mladen Bolfek, Goran Bulic, Borna Demel, Luka Duplancic, Pier Francesko Fattorini, Ljubinka Grujin, Michelle Giacomini, Anton Horvatovic, Domagoj Susac, Dario Solman


BORNA
DEMEL


LJUBINKA
GRUJIN


DOMAGOJ
SUSAC


MICHELLE
GIACOMINI


DUSKA
BOBAN


LUKA
DUPLANCIC


DARIO
SOLMAN

>

 

Likovna radionica Solta pokrenuta je u rujnu 1998. godine sa zeljom da se obogati kulturni zivot otoka o otvori jos jedan prostor za djelovanjemladih umjetnika.
Sudionici su 9 studenata i diplomanata Akademije likovnih umjetnosti u Zagreb i 3 studenta Academie di Belle Art u Urbinu, te kao mentor
prof. Ante Kuduz.

KRAJOLIK - motiv
SOLTA - mediteran
NECUJAM - druzenje

Susreti i druzenja studenata kroz rad u ambijentu krajolika cesto su ispunjeni trenutnim snovima mladosti - tu je slikarsko kazivanje sa najmanje nelagoda. Projekcijom "akademskog" i skolskog na bilo koji isjecak nase "stvarnosti" neminovno se gubi u osjetljivosti a i u ostrini istine. Subjektivno pak nase istine trebaju proci kroz sito senzibilizirane lece stvarnosti.
Mjesto boravka (Necujam) opisano je dnevnim raspolozenjima, te iskazuje sve one tajnovite iskre svjetlosti koje nase oko upija nadolaskom jutra, prije konacnog budjenja. Krajolik je nasa kolijevka ali je neminovno i prvi korak preko vlastitog doma. Radni dan zato je u Necujmu neformalan. Kazivanja i meditacije ili su sapat sugovornika ili pak kliktavi osmijeh radosnog vidjenja upucenog onom drugom. Cesto je i na vlastiti racun usmjerena opaska - banalna anegdota - koja u svojoj konacnici zavrsava na papiru ili platnu. Radosno je vidjeti trud i mar grupe i pritom otkrivati svu puninu zapretene emocije, koja bubri i kipti gestom i intelektom u zelji da se iscrta impuls ili odrazi "slika" u punini vlastite imaginacije. U dnevnom druzenju komparirana je razlicitost stavova, suprostavljene su viseslojne mogucnosti i pritom je zeljno 0iscekivan odgovor na mnogobrojna pitanja i cudjenja.
Na kraju dana, silaskom sumraka nakon vecere, smiraj ugode - obojen mirisom kasnog ljeta - usvojen je i potom brizno darivan bliznjemu u atmosferi okupljanja i opustenog razgovora, a na kraju podastrt izlaganjem vlastitih radova. U duhovnom darivanju izlozbe prijateljima odvija se obredni ritual sumiranja netom zavrsenog rada. Dan ispovjedanja. Svi rituali modernog vremena, a posebno likovnog, pruzaju nam citav niz mogucnosti: intimni zapis, bogati spektar spoznaja, slobodu na pretek i mnozinu interpretacija ekspresivnog naboja - postmodernog izricaja - sve do konceptualne intervencije u zivo tkivo krajolika, kao pretvorbe povijesnih referenci.
Uzbudljivo je biti neposrednim svjedokom slikarskog druzenja mladih autora, vitalisticke sadasnjosti i vjerujem, obecavajuce buducnosti.

Ante Kuduz